טיפול בחשבונות שחלק מבעליו נפטרו
חשבון בו קיים נותר בחיים-ללא סעיף אריכות ימים
עקב הנסיבות המצערות, חלים שינויים בהמשך התנהלות החשבון, ובינהם:
- חסימת כרטיסי האשראי של הנפטר (כולל הוראות קבע המחויבות באמצעות הכרטיס, וגם משיכת מזומן מהכספומט)
- הפסקת כיבוד שיקים והרשאות לחיוב בחשבון
- ביטול הרשאות לפעול בערוצים ישירים
- ביטול ייפוי כוח (אם יש כזה)
- אם החשבון מזוכה בתשלומים לטובת הנפטר (למשל רנטה), ייתכן שהם יופסקו בהתאם להחלטת המוסד המזכה. בנוסף, ייתכן שהמוסד המזכה ידרוש השבת כספים שהתקבלו לאחר הפטירה
למי פונים? לסניף בו מתנהל החשבון
אם ישנן הוצאות עבור כבוד אחרון והוצאות שונות (כגון - הוצאות קבורה, הוצאות סיעוד) ועדיין אין צו ירושה או צו קיום צוואה יכול השותף לפנות בבקשה לאישור תשלום.
למי פונים? לסניף בו מתנהל החשבון.
אם יורשיו החוקיים של בעל החשבון לא יצרו קשר עם הבנק, יוגדר החשבון כ"ללא תנועה" במועדים שנקבעו בחוק. אם קיימות יתרות זכות שיש להשקיען לפי הוראות הדין ביחס לפקדונות ללא תנועה, או שייווצרו בעתיד יתרות כאלו, הכספים יושקעו על ידי הבנק, בהתאם להוראות הדין*.
יורשים המעוניינים למנוע השקעת כספים זו, מתבקשים לפנות לסניף.
*צו הבנקאות (פקדונות ללא תנועה), התש"ס - 2000.
חשבון בו קיים נותר בחיים-עם סעיף אריכות ימים
בשל פטירת אחד מבעלי החשבון, יחולו שינויים בהמשך התנהלות החשבון בנושאים שונים ככל שקיימים בחשבון:
- שינוי בהרשאות לפעילות בערוצים ישירים לשותף או השותפים בחשבון – אם קיימת הרשאה לביצוע פעולות לצד ג' – היא תבוטל. אפשר להתקשר לטלפון 5522* או לפנות בשירות כתוב לבנקאי באתר וביישומון (אפליקציה), כדי לבחון חידוש הרשאות
- יבוטלו כרטיסים בנקאיים על שם הנפטר, בין היתר הוראות קבע שמוגדרים בהם
- אם החשבון מזוכה בזיכויים עבור הנפטר, ייתכן שהם יופסקו או תידרש החזרתם ע"י המוסד המשלם
- אם קיים מיופה כח ומעוניינים שימשיך לפעול יש לחתום מחדש על יפויי הכח.
- אם קיימים מספר שותפים נותרים בחיים ורשות הפעולה היתה כל אחד לחוד, רשות זו תתבטל. אם מעוניינים לחדש את הרשות לפעול לחוד יש לפנות לסניף.
מהו סעיף אריכות ימים (היוותרות בחיים) בחשבון משותף?
כאשר אדם נפטר, חלילה, נכסיו של הנפטר שייכים ליורשיו החוקיים. כלל זה נכון גם כאשר נפטר הינו אחד השותפים בחשבון משותף (חשבון שמתנהל על שם שני אנשים או יותר).
במצב כזה, על מנת להבטיח את זכויות היורשים, הבנק עשוי למנוע או להגביל פעילות בחשבון, כך שגם השותף בחשבון אשר נותר בחיים לא יוכל לפעול בו (למעט הוצאות הקשורות לקבורה, ניחום אבלים וכיו"ב), וזאת עד לקבלת הוראות מהיורשים החוקיים, כלומר היורשים בהתאם לצו ירושה או צו קיום צוואה.
כאשר השותפים בחשבון מעוניינים למנוע מצב של מניעת פעילות שוטפת בחשבון לאחר פטירה של אחד מהשותפים, אפשר לחתום מראש על סעיף "אריכות ימים", ובכך לדאוג שיתאפשר לשותף שנותר בחיים להמשיך לבצע פעילות בחשבון, גם לאחר פטירת השותף.
במסגרת סעיף זה, השותפים קובעים שבפטירה חלילה של אחד השותפים, השותף הנותר בחיים (או מי שפועל מכוחו כדין), יוכל להמשיך לפעול בחשבון באופן שוטף וסביר, וכן לפעול בהתאם לזכויות בחשבון, והכל בכפוף ולפי הוראות כל דין.
חשוב לציין כי סעיף "אריכות ימים" נועד למנוע מצב של הקפאת הפעילות החשבון, והוא חל בין הבנק ללקוח/ה, אך הוא לא מהווה תחליף לצוואה והוא לא קובע או משנה את הבעלות בנכסים בחשבון, בין בעלי החשבון המשותף לבין עצמם או בינם לבין יורשיהם.
מידע על קיום סעיף אריכות ימים ניתן למצוא בת.ז הבנקאית השנתית, לפנות לבנקאי המטפל בחשבונך או להתקשר למרכז הבנקאות בטלפון 5522*.