טיפול בחשבונות שכל בעליהם נפטרו
לאחר קבלת צו ירושה או צו קיום צוואה
אם הצו (ירושה או קיום צוואה) הוצא על ידי רשם הירושות בישראל או בית דין רבני בישראל אין צורך להציג מקור או העתק נאמן למקור. במקרים בהם הצו הוצא על ידי ערכאה שיפוטית אחרת בישראל יש להציג מקור או העתק נאמן למקור.
יש למלא מסמך הנחיות לחלוקת הירושה הנקרא "הוראות יורשים" (טופס מקוון או ידני) או "הוראות יורשים – מסלול מיוחד", כמפורט בהמשך.
על כל אחד מהיורשים למלא את המסמך במלואו.
ההוראות צריכות להיות ברורות, ולכלול התייחסות מדויקת לחלק המסוים מכספי חשבון הבנק אותו מבקש כל יורש לקבל.
חשוב לדעת: ללא הסכמת כל היורשים על אופן חלוקת הירושה, לא נוכל להתקדם בתהליך.
*אם קיימת כספת בבעלות המנוח/כספת המשולמת מחשבון המנוח, יש לפנות לסניף בו נמצאת הכספת לצורך טיפול בסגירתה. ללא טיפול בכספת לא ניתן יהיה לחלק את מלוא העיזבון ולסגור את החשבון
עקב הנסיבות המצערות, חלים שינויים בהמשך התנהלות החשבון, ובינהם:
- חסימת כרטיסי האשראי של הנפטר (כולל הוראות קבע המחויבות באמצעות הכרטיס, וגם משיכת מזומן מהכספומט)
- הפסקת כיבוד שיקים והרשאות לחיוב בחשבון
- ביטול הרשאות לפעול בערוצים ישירים
- ביטול ייפוי כוח (אם יש כזה)
- אם החשבון מזוכה בתשלומים לטובת הנפטר (למשל רנטה), ייתכן שהם יופסקו בהתאם להחלטת המוסד המזכה. בנוסף, ייתכן שהמוסד המזכה ידרוש השבת כספים שהתקבלו לאחר הפטירה
למי פונים? לסניף בו מתנהל החשבון
- הטופס מיועד למילוי עצמי, אשר ימולא על ידי כל יורש בנפרד. יש למלא את כל הפרטים בטופס. לא ניתן להגיש טופס ללא פרטים מזהים של היורש.
- בטופס נדרש למלא את פרטי ההוראות ביחס לנכסים בחשבון. על ממלא הטופס לוודא, טרם מילוי הטופס, כי ברשותו הנחיות מוסכמות על כלל היורשים (אשר ימלאו במקביל עבור עצמם טופס עם הוראות מתאימות).
- יש לצרף לטופס את המסמכים הרשומים כמפורט בהמשך "מסמכי זיהוי נדרשים לצורך חלוקת ירושה".
- אם קיים מטבע חוץ (מט"ח) בחשבון - עליכם לבחור בין המרת המט"ח לש"ח לבין העברת המט"ח במטבע המקורי. אם אתם מעדיפים להעביר את חלקכם במט"ח ללא ביצוע המרה, יש למלא טופס בקשה להעברת מט"ח (שמספרו באתר 324-36 ) ולפרט את פרטי חשבון המט"ח המנוהל על ידכם.
- אם קיימים ניירות ערך בחשבון - עליכם לבחור בין העברת ני"ע לבין מכירתם. על מנת למכור ניירות ערך, יש למנות מבין היורשים יורש אחד שיהווה איש קשר לביצוע המכירה. ביצוע המכירה יהיה כפוף לשיחה של נציג הבנק עם איש הקשר. זאת, לאחר השלמת כל הנדרש לצורך חלוקת הירושה. אם ישנם יורשים שמעוניינים להעביר את חלקם בניירות הערך לחשבונם ללא מכירה, יש לוודא שמנוהל פיקדון ניירות ערך באותו חשבון על שמם, ולמסור לבנק את הפרטים.
- אם קיימים ניירות ערך זרים בחשבון - חשוב לנו שתדעו, שיש מדינות שמטילות מס עיזבון או מס ירושה על נכסים שבבעלות נפטר הנמצאים בשטחן. זאת גם כאשר הנפטר אינו תושב או אזרח של אותה המדינה. אחת מן המדינות המטילות מס עיזבון על נכסים כזה היא ארצות הברית. ארה"ב מטילה מס עיזבון ("US Federal Estate Tax") על נכסי עיזבון של נפטר שממוקמים בארצות הברית, בין היתר על מקרקעין ומניות שהונפקו על ידי חברה אמריקאית. אם היו לנפטר במועד הפטירה ניירות ערך זרים, וביניהם ניירות ערך אמריקאים, יכול להיות שחלה חבות במס עיזבון, או מס ירושה לרשויות מס זרות, עבור נכסים אלו. אם יהיה צורך, יש להגיש דו"חות לגבי הנכסים החבים במס ולשלם את חובות המס עבורם לרשויות מס זרות. במידת הצורך, מומלץ לקבל ייעוץ מס בנושא.
- אם ישנה כספת בחשבון, יש לפנות לסניף בו נמצאת הכספת לצורך טיפול בסגירתה. ללא טיפול בכספת לא ניתן יהיה לחלק את מלוא העיזבון ולסגור את החשבון.
לתשומת הלב:
ההוראות צריכות להיות ברורות, ולכלול התייחסות מדויקת לחלק המסוים מכספי חשבון הבנק אותו מבקש כל יורש לקבל.
חשוב לדעת: ללא הסכמת כל היורשים על אופן חלוקת הירושה, לא נוכל להתקדם בתהליך.
מובהר שביצוע חלוקת העזבון מותנה בבדיקות ופעולות נוספות, כגון: זיהוי, מצב החשבון, פרעון חובות והתחייבויות המנוח כלפי הבנק ככל שקיימות, קבלת הוראות מוסכמות מכל היורשים, בירורים שונים מול כל היורשים לשביעות רצון הבנק, מילוי טפסים נוספים ככל שיידרשו וכו'.
- מסמך מזהה של ממלא הטופס:
- אם הנכם יורשים ישראליים תושבי ישראל: צילום תעודת זהות ישראלית בתוקף
- אם הנכם יורשים אזרחי ישראל תושבי חוץ: תעודת זהות או דרכון ישראלי בתוקף
- אם הנכם יורשים תושבי חוץ בעלי אזרחות זרה: דרכון זר בתוקף ומסמך נוסף (מסמך הנושא תמונה ומספר זהות. אם אין כזה, יש להמציא מסמך הנושא שם או מספר זהות וגם כתובת למשלוח דואר או תאריך לידה).
- אם הנכם מיופי כוח: תעודת זהות או דרכון בתוקף וגם ייפוי כוח מקורי, תקף ומאומת, בו מייפה היורש מפורשות את כוחו של הפונה, לתת בשמו ובמקומו הוראות בדבר חלוקת הירושה. מיופה כח שמבקש לקבל שכר טרחה מחשבון העזבון, יידרש להציג ייפוי כח הכולל התייחסות מפורשת וברורה לעניין זה.
- אישור קיום חשבון על שם היורש ממלא הטופס/צילום שיק מחשבון אליו מבקש היורש להעביר את חלקו;
- אם תסומן הוראה להעברת ני"ע לחשבון משותף בבעלות ממלא הטופס יחד עם קרוב משפחה אחר, יידרשו טפסי הצהרה בדבר העברת ני"ע ללא תמורה בין קרובים תושבי ישראל בעסקה מחוץ לבורסה , וטופס 2514 מרשות המיסים (מספרו באתר 401-38)
לפני שממלאים את טופס הוראות היורשים חשוב לדעת:
בתחילת מילוי הטופס המקוון יבוצע זיהוי באמצעות פרטי כרטיס אשראי של ממלא הטופס. יש לשלוח את הטופס עם המסמכים הרשומים ב- "מסמכי זיהוי נדרשים לצורך חלוקת ירושה", לכן כדאי להכינם טרם מילוי הטופס.
(חשוב לדעת: הגודל המקסימלי שניתן לטעון הוא 3 MB לקובץ אחד, ועד 10 MB לכל המסמכים יחד).
לא ניתן למלא את הטופס המקוון אם יורש רוצה לוותר על חלקו. ניתן להציג לבנק תצהיר הסתלקות או הסכם חלוקת עזבון מאומת (כמפורט למעלה בסעיף "מידע בחשבון נפטר") ולמלא בטופס הידני של "הוראות יורשים" (401-77) את סעיף 7.
למילוי טופס הוראת יורשים מקוון >>
על המידע בטופס המקוון והשימוש בו תחול מדיניות הפרטיות של לאומי, והם יוחזקו במאגרי המידע של הבנק וישמשו את הבנק לצורך טיפול בבקשה המקוונת ובהתאם לכל דין, וכן ליצירת קשר לרבות במסרונים/דואר אלקטרוני לשם המשך הטיפול בבקשה. על מתן הוראות באופן מקוון יחולו "תנאי שימוש – פעילות מרחוק של יורשים ויורשים פוטנציאליים לגבי חשבון עזבון" (402-68) . עם שליחת הטופס תוכלו להדפיס/לשמור את טופס הוראת היורשים המלא.
במידת הצורך, אנחנו כאן לתמיכה טכנית במילוי הטופס:
5522* או 03-9545522
אם אינכם מעוניינים למלא את הטופס המקוון או שלא מתקיימים כל התנאים למילויו כמפורט לעיל, ניתן להגיש בקשה מרחוק באופן הבא: להוריד למילוי ידני מהאתר טופס הוראת יורשים (מספרו באתר- 401-77), וכן טופס "תנאי שימוש- פעילות מרחוק של יורשים ויורשים פוטנציאליים לגבי חשבון עזבון" (מספרו באתר ) ולהעביר בדוא"ל למוקד עזבונות: M.E@BANKLEUMI.CO.IL
כמו כן ניתן להעביר את הטופס במילוי ידני לסניף בו מתנהל החשבון באופן לא מקוון.
את החתימה על מסמכים, כולל מסמכי זיהוי יש לאמת בפני:
• אם הזיהוי מבוצע בישראל - אצל עו"ד מטעמכם, במרכז שירות או בסניף של לאומי
• אם הזיהוי מבוצע בחו"ל - אצל קונסול ישראלי או נוטריון ציבורי, שחתימתו וחותמו מאומתות ע"י אפוסטיל
בחשבונות פרטיים בלבד, אפשר לפעול במסלול מיוחד לחלוקת ירושה, אם הבקשה כוללת חלוקת עזבון בסכום כולל של עד 100,000 ₪, וחלים עליה התנאים הבאים:
- צו הירושה או צו קיום צוואה ניתן על ידי הרשם לענייני ירושה בישראל
- החלוקה בהתאם לחלקים שנקבעו בצו או בצוואה (ואין יורש שמוותר על חלקו)
- הבקשה הינה להעברת מט"י מחשבון העזבון ליורשים.
לשם כך נדרש:
- למלא ולחתום על (מספרו באתר - 402-86 ). יש להחתים את כל אחד מהיורשים על הטופס הזה. (ההוראות צריכות להיות בהסכמת כל היורשים)
- בטופס יש למנות יורש אחד, שיהיה איש קשר למתן הוראות שונות, שנדרשות לצורך הבקשה (למשל מכירות, משיכות או המרות, במקרה שבו בחשבון אין רק כספי מט"י בעו"ש)
- לצרף צילום תעודת זהות ואישור קיום חשבון עדכני עבור כל אחד מהיורשים, לחשבון אותו הוא מציין כחשבון להעברה
- כל מה שציינו לגבי ני"ע זרים (בסעיף הנחיות למילוי טופס "הוראות יורשים"), רלוונטי גם למסלול זה
למי פונים? מוקד עיזבונות